Filosofie Café

Deelnemen
Van 07 juni 19:30 tot 07 juni 21:30

Filosofie Café

Ongelijkheid is er altijd geweest en zal er waarschijnlijk altijd zijn. Volgens filosoof Jurrien Hamer durven we de kloof niet goed te overbruggen. Want wie twijfelt er aan zijn eigen verdienste? Wie durft toe te geven dat alles wat je hebt bereikt in het leven een kwestie is van geluk?

 

Vragen stellen

Is dat zo? Is echt alles een kwestie van geluk hebben? Als je je bewust bent van de vele privileges die een mens kan hebben, dringt deze vraag zich onherroepelijk op. Ik heb het dan niet alleen over zaken als rijke ouders en er aantrekkelijk uitzien, maar ook over dingen als ‘zorgeloos opgegroeid’, ‘een fijne jeugd’, ‘gezond zijn’, ‘lekker kunnen slapen’, ‘intelligentie’, ‘geen last hebben van depressies’, enzovoort. 

 

Reflecteren

In de Volkskrant van 23 april las ik een artikel van Hamer over dit filosofische vraagstuk. Ik vind het interessant om hier verder over te denken. Hoe zit dat eigenlijk bij mij? Heb ik de dingen die ik meemaakte in mijn leven te danken aan mijn privileges (veilige jeugd, gezond, goed in taal) of ook aan doorzettingsvermogen? Of is het feit dat ik beschik over doorzettingsvermogen ook een privilege, iets wat ik heb geleerd door toevallige ervaringen in mijn kindertijd?

 

Filosoferen

Het lijkt me boeiend om met anderen over dit soort filosofische onderwerpen te kletsen. Wie vindt dit ook leuk? Een groepje van 6 tot 8 mensen, dat lijkt me wel wat. Bijvoorbeeld eens in de twee weken/eens per maand, op een plek waar het gezellig is, maar ook een beetje rustig. Ergens waar je eventueel buiten kunt zitten en iets kunt drinken. Ik ben al aan het rondkijken hier in Nijmegen. 

 

Wie vindt dit leuk?

Dus: graag zou ik willen weten of er mensen zijn die het boeiend vinden om een filosofische boom op te zetten aan de hand van een artikel, boek, songtekst of gedicht, in elk geval een tekst die we om de beurt kiezen. Mag bij een maaltijd, bij een borrel aan het eind van de middag of gewoon bij een kop thee. Net hoe het uitkomt. Wie doet mee? 

 

Deze oproep staat bij 7 juni, maar de datum staat nog niet vast. Ik wil eerst kijken of er genoeg belangstelling is.

 

Hartelijke groet,

Marike Spee

Contact

Contact met Waalstappers?
Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Inschrijving Waalstappers
KvK: 7 5 3 5 3 0 5 9

© 2022 Waalstappers  |  Algemene Voorwaarden  |  Privacy reglement