Filosofie Café

Van 29 juni 19:30 tot 29 juni 21:30

Filosofie Café

Ongelijkheid is er altijd geweest en zal er waarschijnlijk altijd zijn. Volgens filosoof Jurrien Hamer durven we de kloof niet goed te overbruggen. Want wie twijfelt er aan zijn eigen verdienste? Wie durft toe te geven dat alles wat je hebt bereikt in het leven een kwestie is van geluk?

 

Vragen stellen

Is dat zo? Is echt alles een kwestie van geluk hebben? Als je je bewust bent van de vele privileges die een mens kan hebben, dringt deze vraag zich onherroepelijk op. Ik heb het dan niet alleen over zaken als rijke ouders en er aantrekkelijk uitzien, maar ook over dingen als ‘zorgeloos opgegroeid’, ‘een fijne jeugd’, ‘gezond zijn’, ‘lekker kunnen slapen’, ‘intelligentie’, ‘geen last hebben van depressies’, enzovoort. 

 

Reflecteren

In de Volkskrant van 23 april las ik een artikel van Hamer over dit filosofische vraagstuk. Ik vind het interessant om hier verder over te denken. Hoe zit dat eigenlijk bij mij? Heb ik de dingen die ik meemaakte in mijn leven te danken aan mijn privileges (veilige jeugd, gezond, goed in taal) of ook aan doorzettingsvermogen? Of is het feit dat ik beschik over doorzettingsvermogen ook een privilege, iets wat ik heb geleerd door toevallige ervaringen in mijn kindertijd?

 

Filosoferen

Het lijkt me boeiend om met anderen over dit soort filosofische onderwerpen te kletsen aan de hand van een artikel, boek, songtekst of gedicht, in elk geval een tekst die we om de beurt kiezen. 

 

Deze oproep stond bij 7 juni, omdat ik wilde afwachten of er genoeg belangstelling zou zijn. Leuk om te zien dat zich heel wat mensen hebben aangemeld! Intussen heb ik overlegd met twee Waalstappers die mee willen helpen met organiseren en afgesproken dat de eerste bijeenkomst plaatsvindt op woensdag 29 juni op het terras van IN DE KAZERNE (Molenveldlaan 146). Tijdens deze eerste avond gaan we afstemmen wat ieders verwachtingen zijn en hoe we het Filosofie Café gaan vormgeven.

 

Hopelijk tot dan, hartelijke groet,

Marike Spee

Contact

Contact met Waalstappers?
Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Inschrijving Waalstappers
KvK: 7 5 3 5 3 0 5 9

© 2022 Waalstappers  |  Algemene Voorwaarden  |  Privacy reglement